Föreslå föredrag till de nationella dagarna för kulturpolitisk forskning
De IX nationella dagarna för kulturpolitisk forskning ordnas 20–21 april 2023 vid Lapplands universitet i Rovaniemi. Temat är kulturpolitikens krafter och spänningar.
Kulturen är en stark kraft som både för samman och åtskiljer människor och samfund. Kulturen är en grund för bildandet av identitet, att hitta sociala grupper och upplevelsen av delaktighet. Konstens och kulturens samhälleliga betydelse är allmänt erkänd. Samtidigt är kulturpolitikens ställning som en del av samhällspolitiken svag och strängt indelad av trånga sektorsgränser.
Spänningarna inom kulturpolitiken orsakas redan av att begreppet kultur har många betydelser. Den praktiska kulturpolitiken är en balansgång mellan den konstbaserade och livsstilsbaserade kulturuppfattningen och allokering av knappa resurser till ett växande aktörsfält. Den starka lagstiftningen och de institutionella strukturerna har fört med sig stabilitet till det kulturpolitiska systemet, men även begränsat hur det förnyas och utvecklas.
Frågorna gällande regioner och relationerna mellan regionerna hör till kulturpolitikens kärna. Centralt för den regionala kulturpolitiken är statens och kommunernas samarbete och arbetsfördelning, som inramas av spänningen mellan kommunernas självstyre och statlig styrning. Kulturverksamhetens resurser och tyngdpunkter varierar stort mellan olika regioner. Tjänsteutbudet och användningen av tjänster skiljer sig och blir ojämlik både mellan regioner och befolkningsgrupper. I och med globaliseringen blandas olika influenser, tankar och kulturella produkter från hela världen.
Spänningarna kan leda till konflikter, men det är inte bara en dålig sak. Politiken får också kraft av spänningar som tvingar till val mellan olika, också delvis motstridiga alternativ. För att dessa val och beslut ska kunna göras baserat på information, måste den kulturpolitiska forskningen skapa starkare kontakter till och interaktion med beslutsfattare.
De kulturpolitiska dagarnas tema kan greppas i arbetsgrupperna och under föredragen ur många synvinklar. Möjliga granskningsperspektiv för arbetsgrupper och föredrag är till exempel:
- Hurdana krafter påverkar den finländska kulturpolitiken? Finns det kraft i kulturpolitiken?
- Hurdana tvister finns det mellan de olika delområdena inom kulturpolitiken?
- Hurdan är kulturpolitikens ställning som en del av samhället och hurdan är dess förhållande till andra politiska sektorer? Varifrån hittar man kulturpolitikens kraft att starkare bryta sig igenom sektorsgränserna? Vad kan kulturpolitiken lära sig av andra sektorer?
- Hur syns spänningarna mellan dåtid och framtid i kulturpolitiken?
- Hurdana spänningar uppkommer mellan de politiska processernas konst- och kulturverksamhet?
- Hur syns förändringen av det politiska systemet och maktutövningen i kulturpolitiken? Hittar kulturpolitiken kraft från nya former av verksamhet och organisering?
- Hur kommer platsernas och regionernas dimensioner och spänningarna som hänger ihop med dem till uttryck inom kulturpolitiken?
- Hur syns internationella och globala fenomen i den nationella kulturpolitiken? Vilken är kulturens och kulturpolitikens roll i dagens spända internationella politik?
- Hur syns spänningen mellan de använda begreppens många olika betydelser och deras tolkningar i kulturpolitiken?
- Hur och med hurdana metoder är det möjligt att identifiera de krafter och spänningar som verkar inom kulturpolitiken? Hur syns krafterna och spänningarna i den kulturpolitiska forskningen och interaktionen mellan forskning och beslutsfattande?
Vi välkomnar också föredrag där kulturpolitiken granskas ur andra än dessa synvinklar.
Förslag till föredrag
Vi ber er skicka in era förslag till föredrag senast 2.12.2022 till adressen: kulttuuripolitiikan.t.seura(a)gmail.com
Förslagets längd skall vara 250–300 ord och den skall innehålla föredragets rubrik, ämne och föredragshållarens kontaktuppgifter. Föredragens språk kan vara finska, svenska eller engelska.
Seminariets organisationskommitté bildar tematiska arbetsgrupper av förslagen.
Föredragshållarna uppmuntras till att utarbeta artiklar av sina föredrag och till att erbjuda manuskripten till publicering i Årsboken för kulturpolitisk forskning.
De nationella dagarna för kulturpolitisk forskning erbjuder en branschöverskridande och multidisciplinär mötesplats för alla som är intresserade av kulturpolitikens fenomen. År 2023 ordnas dagarna i samarbete mellan Sällskapet för kulturpolitisk forskning och konstfakulteten vid Lapplands universitet.
Mer information: kulttuuripolitiikan.t.seura(a)gmail.com
Sällskapet för kulturpolitisk forskning
Lapplands universitet, fakulteten för konst och formgivning
Årsboken om kulturpolitisk forskning (du kommer till journal.fi)