Viidennet valtakunnalliset kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivät
järjestetään 8.–9. marraskuuta 2018 Turussa teemalla
Taide, kulttuuri ja eriarvoisuus
Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivät tarjoavat monialaisen ja -tieteisen kohtaamispaikan kulttuuripolitiikan ilmiöistä kiinnostuneille. Päivien tavoitteena on kehittää ymmärrystä siitä, miten taiteen ja kulttuurin kautta voidaan käsitellä ja kenties vähentää yhteiskunnallista eriarvoisuutta, mutta samalla myös kriittisesti tarkastella kulttuuria ja taidetta eriarvoisuuden tuottajana.
Taiteen ja erilaisten kulttuuristen merkitysjärjestelmien kautta on perinteisesti käsitelty laaja-alaisesti eriarvoisuuteen liittyviä kysymyksiä. Viime vuosina taiteen ja kulttuuripalveluiden yhteiskunnallisesta roolista keskusteltaessa tämä on noussut myös yhä suoremmin taiteen ja kulttuuritoiminnan tavoitteeksi. Taiteen ja kulttuurin tulisi tällöin osallistua aktiivisesti yhteiskunnallisen eriarvoisuuden vähentämiseen. Taiteesta ja kulttuurista yhteiskunnallisen epätasa-arvon vähentämisen välineenä on saatu sekä Suomessa että muualla lupaavia tuloksia, mutta tulisi myös pohtia kriittisesti, missä määrin nämä kysymykset ovat ylipäätään taiteen ja kulttuurin ratkaistavissa.
Toisaalta yhä useammin on myös havaittu, että taidemaailma ja kulttuurityö eivät itsessään ole vapaita eriarvoisuudesta: esimerkiksi apurahajärjestelmien toiminta ja toimimattomuus, taiteellisen työn luokka-asetelmat ja seksuaalinen häirintä ovat mekanismeja, jotka luovat hyvin perustavanlaatuista eriarvoisuutta taidemaailman sisällä. Entä millaisia eettisiä kysymyksiä liittyy eriarvoisuuden kuvaamiseen taiteen ja kulttuurin kautta? Miten kuvata eriarvoisuutta taiteen ja kulttuurin kautta luomatta stereotypioita ja valta-asetelmia? Kenen ääni keskustelussa taiteen ja kulttuurin kyvyssä ratkaista eriarvoisuuden kysymyksiä kuuluu, kenen äänen tulisi kuulua enemmän, kenen kenties vähemmän?
Työryhmien haku kulttuuripolitiikan tutkimuksen päiville on nyt avoinna. Työryhmät voivat lähestyä teemaa monesta eri näkökulmasta, esimerkiksi taide- ja kulttuuripolitiikan rakenteiden, taiteeseen ja kulttuurisisältöihin kytkeytyvän eriarvoisuuden historiallisten tarkastelujen, alakohtaisten käytäntöjen ja erityispiirteiden tai taloudellisten kysymysten kautta. Lähestymistapa voi olla niin teoreettinen kuin aineistoon pohjautuva.
Lähetä työryhmäehdotuksesi osoitteeseen kulttuuripolitiikan.t.seura@gmail.com 17.8.2018 mennessä.
Liitä työryhmäesitykseen:
- Työryhmän nimi
- työryhmän puheenjohtaja(t) yhteystietoineen
- Lyhyt kuvaus työryhmästä (maks. 500 sanaa)
Päivien järjestelytoimikunta käsittelee työryhmäehdotukset ja on yhteydessä työryhmän puheenjohtajiin elokuun 2018 loppuun mennessä.
Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivien järjestämisestä vastaavat yhteistyössä Kulttuuripolitiikan tutkimuksen seura, Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos/ Turun yliopisto ja Taideakatemia/ Turun ammattikorkeakoulu.
Lisätietoja:
Miia Huttunen
Kulttuuripolitiikan tutkimuksen seura
kulttuuripolitiikan.t.seura@gmail.com