IX valtakunnalliset Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivät järjestetään 20.–21. huhtikuuta 2023 Lapin yliopistossa Rovaniemellä. Vuoden 2023 päivien teemana on kulttuuripolitiikan voimat ja jännitteet.
Kulttuuri itsessään on vahva voima, joka yhdistää ja erottaa ihmisiä ja yhteisöjä toisistaan. Kulttuuri liittyy identiteetin muodostukseen, sosiaalisiin ryhmiin kuulumiseen, osallisuuden kokemukseen. Taiteen ja kulttuurin yhteiskunnallinen merkitys on laajalti tunnustettu. Samaan aikaan kulttuuripolitiikan asema osana yhteiskuntapolitiikan kokonaisuutta on heikko ja rajattu vahvasti kapeiden sektorirajojen sisään.
Jännitteitä kulttuuripolitiikkaan tuo pelkästään kulttuurin käsitteen monimerkityksellisyys. Käytännön kulttuuripolitiikka on tasapainoilua taideperusteisen ja elämäntapaperusteisen kulttuurikäsityksen välillä ja rajallisten resurssien jakamista laajenevalle toimijajoukolle. Vahvat lainsäädännölliset puitteet ja institutionaaliset rakenteet ovat tuoneet pysyvyyttä kulttuuripoliittiseen järjestelmään, mutta myös rajoittaneet sen uudistamista ja kehittämistä.
Alueisiin ja alueiden välisiin suhteisiin liittyvät kysymykset ovat kulttuuripolitiikan ytimessä. Alueellisessa kulttuuripolitiikassa keskeistä on valtion ja kuntien yhteistyö ja työnjako, jota kehystää kuntien itsehallinnon ja valtion ohjauksen välinen jännite. Kulttuuritoiminnan voimavarat ja painopisteet vaihtelevat suuresti eri alueilla. Palvelujen tarjonta ja käyttö eriytyy ja eriarvoistuu paitsi alueiden myös väestöryhmien välillä. Globalisaation myötä erilaiset vaikutteet, ajatukset ja kulttuuriset tuotteet kulkeutuvat ympäri maailmaa ja sekoittuvat.
Jännitteet voivat johtaa ristiriitoihin ja konflikteihin, mutta ne eivät ole pelkästään huono asia. Politiikka saa myös voimaa jännitteistä, kun ne pakottavat tekemään valintoja erilaisten, osin ristiriitaistenkin, vaihtoehtojen välillä. Jotta näitä valintoja ja päätöksiä voidaan tehdä tietoon pohjaten, on kulttuuripolitiikan tutkimuksen kyettävä rakentamaan vahvempia yhteyksiä ja vuorovaikutusta päätöksentekijöihin.
Päivien teemaan voi työryhmissä ja esityksissä tarttua monista näkökulmista. Mahdollisia tarkastelunäkökulmia työryhmille ja esityksille ovat:
- Millaiset voimat suomalaisessa kulttuuripolitiikassa vaikuttavat? Onko kulttuuripolitiikassa voimaa?
- Millaisia kamppailuja kulttuuripolitiikan sisällä käydään eri osa-alueiden välillä?
- Millainen on kulttuuripolitiikan asema osana yhteiskuntaa ja sen suhde muihin politiikkasektoreihin? Mistä löytyy kulttuuripolitiikan voima murtautua vahvemmin sektorirajojen yli ja ohi? Mitä kulttuuripolitiikka voi oppia muista sektoreista?
- Miten menneisyyden ja tulevan väliset jännitteet näkyvät kulttuuripolitiikassa?
- Millaisia jännitteitä ilmenee poliittisten prosessien ja taide- ja kulttuuritoiminnan välillä?
- Miten poliittisen järjestelmän ja vallankäytön muotojen muutos näkyy kulttuuripolitiikassa? Löytääkö kulttuuripolitiikka voimaa uudenlaisista toiminnan ja organisoitumisen muodoista?
- Miten erilaiset paikkaan ja alueisiin liittyvät ulottuvuudet ja näihin liittyvät jännitteet ilmenevät kulttuuripolitiikassa?
- Miten kansainväliset ja globaalit ilmiöt näkyvät kansallisessa kulttuuripolitiikassa? Mikä on kulttuurin ja kulttuuripolitiikan merkitys tämän hetken jännitteisessä kansainvälisessä politiikassa?
- Miten käytettyjen käsitteiden monimerkityksellisyys ja niiden tulkintojen väliset jännitteet näkyvät kulttuuripolitiikassa?
- Miten ja millaisilla menetelmillä tutkimuksen on mahdollista tunnistaa kulttuuripolitiikassa vaikuttavia voimia ja jännitteitä? Miten voimat ja jännitteet ilmenevät kulttuuripolitiikan tutkimuksessa ja tutkimuksen ja päätöksenteon välisessä vuorovaikutuksessa?
Tervetulleita ovat myös sellaiset esitykset, joissa kulttuuripolitiikkaa tarkastellaan muista kuin edellä mainituista näkökulmista.
Ehdotukset esityksiksi
Esitelmäehdotukset pyydetään lähettämään 2.12.2022 mennessä osoitteeseen: kulttuuripolitiikan.t.seura(a)gmail.com
Esitystä koskevan ehdotuksen pituus on 250–300 sanaa ja siitä tulee ilmetä esityksen otsikko, aihe sekä esityksen pitäjän yhteystiedot. Esitysten kieli voi olla suomi, ruotsi tai englanti.
Seminaarin järjestelytoimikunta muodostaa esitelmäehdotuksista temaattisia työryhmiä.
Esittäjiä kannustetaan muokkaamaan esityksensä artikkeliksi ja tarjoamaan käsikirjoitusta julkaistavaksi Kulttuuripolitiikan tutkimuksen vuosikirjaan.
Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivät tarjoavat monialaisen ja -tieteisen kohtaamispaikan kulttuuripolitiikan ilmiöistä kiinnostuneille. Vuoden 2023 päiviä järjestävät yhteistyössä Kulttuuripolitiikan tutkimuksen seura ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta.
Tiedustelut: kulttuuripolitiikan.t.seura(a)gmail.com
Kulttuuripolitiikan tutkimuksen seura
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta (siirryt toiselle sivustolle)
Kulttuuripolitiikan tutkimuksen vuosikirja (siirryt Journal-sivustolle)