Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivä tarjoaa monialaisen ja -tieteisen kohtaamispaikan kulttuuripolitiikan ilmiöistä kiinnostuneille. Päivän tavoitteena on kehittää ymmärrystä siitä, miten ja millaisin yhteiskunnallisin prosessein taide ja kulttuuri liittyvät tilaan, alueeseen ja ympäristöön. Kulttuuripolitiikkaa kehystävät julkinen tila, paikalliset yhteisöt sekä maantieteellisiin luokitteluihin palautuvat hallinnon tasot. Näiden kehysten suhde kulttuuripolitiikkaan on jatkuvassa muutoksessa.
Työryhmät ja abstraktit
KPT-päivät 2021: Työryhmät ja abstraktit (PDF)
Tallenteet
Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivän 2021 tallenteet eivät ole enää katsottavissa.
Ohjelma
9.00- 9.10 Tilaisuuden avaaminen, Kulttuuripolitiikan tutkimuksen seuran pj. Mari Aholainen
Keynote I
9.10 – 9.55 Tila ja paikka kulttuuripolitiikassa – kuinka laajentaa tutkimuksen näkökulmaa? Erikoistutkija YTT, Sari Karttunen (Cupore)
Rinnakkaiset työryhmät
A 10.00–11.30 Julkisuusdiplomatia ja vakoilu Suomessa, pj. Pia Koivunen
Suomen julkisuusdiplomatian kehitys 1980-luvulla, Louis Clerc (Turun yliopisto)
Neuvostoliiton epävirallisen uutistoimisto Novostin julkisuudenhallinnasta Suomessa, Tapio Enberg (Turun yliopisto)
Suomen tiede- ja teknologiayhteistyö Japanissa kylmän sodan lopusta EU-aikaan, Laura Ipatti (Turun yliopisto)
B 10.00–11.30 Paikat, tilat ja yhteisöt strategisoituvassa kulttuuripolitiikassa I, pj. Olli Jakonen, Kaisu Kumpulainen ja Miikka Pyykkönen
Kulttuuri kuntien ja maakuntien strategisessa kehittämisessä Suomessa, Miikka Pyykkönen (Jyväskylän yliopisto)
Valmentajavaltion strateginen kulttuuripolitiikka – esimerkkinä Taiteen edistämiskeskus, Olli Jakonen (Cupore)
Kulttuuripoliittisesti sitoutunut arktinen taide, Maria Huhmarniemi ja Mirja Hiltunen (Lapin yliopisto)
A 12.15–13.45 Mission Finland – Kylmän sodan kulttuuridiplomatiaa, pj. Louis Clerc
Neuvostoliiton pyrkimykset vaikuttaa Suomeen erilaisten kanavien (lehdet, kirjat, taiteilijat ja kielenopetus) ja eri organisaatioiden kautta, Simo Mikkonen (Jyväskylän yliopisto)
(Taide)näyttelyiden hyödyntäminen supervaltojen keinona vaikuttaa suomalaisten käsityksiin näyttelyn järjestäneen maan kulttuurista ja maailmankatsomuksesta, Maija Koskinen (Turun yliopisto)
Tampereen Lenin-museosta ja sen Moskovan-suhteesta: Millä tavoin Moskova vaikutti museon näyttelypolitiikkaan, aihevalintoihin ja historiapoliittisten käsitysten välittämiseen? Pia Koivunen (Turun yliopisto)
Teatterin maantieteet: Suomen Kansallisteatterin Tshehov-vierailut kylmän sodan aikana, Hanna Korsberg (Helsingin yliopisto)
B 12.15–13.45 Vapaa-ajan tilat ja paikat – pysyvyyksiä ja murroksia, pj. Kati Lehtonen ja Riikka Turtiainen
Rajojen ylityksiä – Liikunta ja urheilu saamelaisten vapaa-ajassa poliittisena ja hallinnollisena kysymyksenä, Kati Lehtonen (Likes-tutkimuskeskus)
Kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön avustaminen kunnissa – kansalaistoiminnan resurssien näkökulmaa maakunnittain, Salla Turpeinen, Virpi Inkinen & Kaarlo Laine (Likes-tutkimuskeskus)
Toimintarajoitteita omaavien henkilöiden näkemykset liikunnan harrastuksestaan, osallistumisesta liikunnan kansalaistoimintaan sekä liikuntaa edistävistä ja estävistä tekijöistä, Timo Ala-Vähälä (Liikuntatieteellinen seura) & Aija Saari (Paralympiakomitea)
A 14.00–15.00 Paikat, tilat ja yhteisöt strategisoituvassa kulttuuripolitiikassa II, pj. Olli Jakonen, Kaisu Kumpulainen ja Miikka Pyykkönen
Taiteen paikaltaan siirtymät ja uusi käyttövoima, Pia Houni (Taike)
From Onsite to Online: Contesting Visual Politics in Havana in the Post-Détente Period, Benita Heiskanen & Nadia Nava Contreras (John Morton -keskus, TY)
B 14.00–15.00 Kuntien kulttuuripalveluiden tulevaisuus, pj. Antti Huntus
Taiteen tekemisen edistäminen kunnissa – tuloksia Taiteen ja kulttuurin barometrista. Minna Ruusuvirta & Emmi Lahtinen (Cupore)
”Sen Ruotsin mallin mukaan” – taiteilijoiden asema ja merkitys kunnallisen kulttuuripolitiikan harjoittamisessa Suomessa ja Ruotsissa, Maria Hirvi-Ijäs & Vappu Renko (Cupore)
Kunnallispoliitikkojen rooli kulttuurikaupungin rakentajina – Case Kotka, Laura Päiviö-Häkämies (Humak)
Keynote II
15.05-15.50 ”Multi-level governance in cultural policy: The case of Sweden” Keynote Dr., Associate professor Jenny Johanisson (Swedish School of Library and Information Science, University of Borås)
Tutkimuspäivien perushinta on 25 euroa. Alennettu hinta on 15 euroa, ja koskee perustutkinto-opiskelijoita, työttömiä sekä apurahalla tai siihen rinnastuvalla rahoituksella työskenteleviä. Samalla hinnalla on mahdollisuus liittyä seuran jäseneksi. Kulttuuripolitiikan tutkimuksen seuran jäsenille tapahtuma on maksuton.
Ilmoittaudu tutkimuspäiville 19.4. mennessä: https://forms.gle/W4FuNg46CUkEMEN56
Ilmoittautuneille lähetetään sähköpostitse ennen tapahtumaa Zoom-osallistumislinkki sekä ohjeet tapahtumaan osallistumiseksi.