Ehdota esitelmää tai työryhmää Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päiville
XI valtakunnalliset Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivät järjestetään 24.-25.4.2025 Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa. Vuoden 2025 päivien teemana on kulttuurin työ ja talous.
Kulttuurin merkitystä perustellaan 2020-luvun Suomessa usein taloudellisilla mittareilla – niin sanotuilla ”kovilla luvuilla”. Kun kulttuuritoimijat pyrkivät osoittamaan toimintansa yhteiskunnallista merkitystä, viestinnän ytimeen nostetaan sellaisia aiheita kuin taide- ja kulttuurialan liikevaihto, osuus bruttokansantuotteesta tai työllisten määrä. Julkisessa keskustelussa kulttuurin talousluvut saavat huomiota ja herättävät keskustelua – etenkin sosiaalisen median polarisoituneessa ilmapiirissä, jossa näkemykset taiteen ja kulttuurin julkisesta rahoituksesta usein kärjistyvät.
Mitä sitten mediassa kiertävät talouden luvut kertovat kulttuurin arvosta? Ovatko esitetyt luvut vaikuttavia, vai jäävätkö ne liian vaatimattomiksi taiteen ja kulttuurin merkityksen puolustamisen kannalta? Entä sellainen taide ja kulttuuri, joka ei tuota mitattavaa tai ainakaan mittavaa taloudellista arvoa – voimmeko edelleen tunnistaa sen arvon muilla mittareilla? Tuleeko kulttuurin ja taiteen synnyttää esimerkiksi hyvinvointia, yhteisöllisyyttä tai merkityksellisyyden kokemuksia ollakseen arvokasta ja yhteiskunnallisesti tunnustettua? Tai onko perinteisellä taiteen itseisarvon käsitteellä tai sivistyksen ja kulttuuridemokratian ideaaleilla vielä sijaa nykykeskusteluissa?
Talouden rinnalla ja siihen vahvasti liittyen työ ja työelämä taide- ja kulttuurialoilla muuttuu ja kehittyy. Tyypillistä taide- ja kulttuurityölle on työn sisältöjen, töiden tekemisen ja organisoinnin tapojen monimuotoisuus, kun esimerkiksi eri taiteenalojen toimintaperinteet ja rakenteet luovat hyvin erilaisia lähtökohtia työlle ja sen organisoitumiselle. Taide- ja kulttuurialojen ammattilaisilla kokemus työn imusta ja merkityksellisyydestä on usein vahvaa. Samaan aikaan epävarmuus työstä ja toimeentulosta sekä kokemus yhteiskunnallisen arvostuksen puutteesta kuormittaa monia. Koko ajan työelämässä lisääntyvät epätyypilliset työsuhteet ja prekaari työ ovat olleet taide- ja kulttuurialoilla yleisiä jo pitkään haastaen perinteiset työelämän tukijärjestelmät ja linkittyen vahvasti myös kysymyksiin työhyvinvoinnista.
Vuoden 2025 Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivillä tarkastelemme kulttuurin ja taiteen moninaisia talouksia ja työn muotoja. Emme keskity pelkästään talouden lukuihin, vaan haluamme myös ymmärtää paremmin sitä, kuinka talous määritellään, koetaan ja eletään taiteen ja kulttuurin kentillä sekä taide- ja kulttuurialan töissä. Käsitämmekö talouden kapeasti rahamääräisinä transaktioina, palkkoina, palkkioina ja taideteosten hintoina, vai voisimmeko tarkastella kulttuuria ja taidetta myös laajemmin ihmisten välisen vaihdon, yhteistoiminnan ja organisoinnin alueena?
Mitä jännitteitä taiteen ja kulttuurin kehystäminen taloudeksi lietsoo, ja toisaalta miten taiteen ja kulttuurin omalaatuiset käytännöt voisivat saada meidät ajattelemaan taloutta toisin ja haastaa vakiintuneita käsityksiä taloudellisesta rationaalisuudesta?
Kutsumme Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päiville työryhmiä ja esityksiä, jotka käsittelevät kulttuurin, työelämän, talouden ja politiikan moninaisia yhteyksiä. Esitysten ja työryhmien aihepiireiksi sopivat esimerkiksi:
- Kulttuuripolitiikan ja talouspolitiikan leikkauspisteet sekä taiteen ja kulttuurin rahoitusnäkymät
- Luovien alojen työn tulevaisuus ja uudet työnteon muodot
- Työsuhteiden, työn tekemisen ja ansainnan mallien moninaisuus luovilla aloilla
- Alustakapitalismin haasteet ja mahdollisuudet kulttuuri- ja taidetyölle
- Kulttuurialan uudet järjestäytymisen ja yhteistyön mallit
- Työn ja vaihdannan verkostot kulttuuritapahtumissa
- Kulttuurin talousvaikutusten mittaaminen ja sen haasteet
- Kulttuuritöiden ja -talouksien ekologinen kestävyys
- Kansalliset kulttuuritaloudet globaalin talouden kontekstissa
Tervetulleita ovat myös sellaiset työryhmät ja esitykset, joissa kulttuurin työtä ja taloutta tarkastellaan muista kuin edellä mainituista näkökulmista.
Ehdotukset esityksiksi ja työryhmiksi pyydetään lähettämään 15.12.2024 mennessä osoitteeseen: kulttuuripolitiikan.t.seura@gmail.com.
Työryhmäehdotukset
Työryhmäehdotuksen pituus on 250–300 sanaa ja siitä tulee ilmetä työryhmän otsikko, aihe, puheenjohtaja(t) sekä työryhmään ehdotetut esitelmänpitäjät ja heidän aiheensa. Työryhmien kieli voi olla suomi, ruotsi tai englanti. Työryhmiä (joista kuhunkin mahtuu 3–4 esitystä) voi ehdottaa siinäkin tapauksessa, että esittäjällä ei olisi tiedossa kaikkia ryhmään tulevia esityksiä.
Ehdotukset esityksiksi
Yksittäisiä esityksiä koskevan ehdotuksen pituus on 250–300 sanaa ja siitä tulee ilmetä esityksen otsikko, aihe sekä esityksen pitäjän yhteystiedot. Esitysten kieli voi olla suomi, ruotsi tai englanti.
Kaikkia esittäjiä kannustetaan muokkaamaan esityksensä artikkeliksi ja tarjoamaan käsikirjoitusta julkaistavaksi Kulttuuripolitiikan tutkimuksen vuosikirjaan.
Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivät tarjoavat monialaisen ja -tieteisen kohtaamispaikan kulttuuripolitiikan ilmiöistä kiinnostuneille. Vuoden 2025 päiviä järjestää Kulttuuripolitiikan tutkimuksen seura yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa.