teksti: Anna Kanerva & Sanna Karimäki-Nuutinen
Kulttuuripolitiikan tutkimuksen vuosikirjan uusi päätoimittajakaksikko Vappu Renko ja Aleksi Lohtaja haluaa tarjota kanavan monitieteiselle kulttuuripoliittiselle keskustelulle.
Kulttuuripolitiikan tutkimuksen vuosikirja saa syksyllä 2024 uuden päätoimittajan, kun YTT Aleksi Lohtaja aloittaa YTT, FM Vappu Rengon työparina vuosikirjan ohjaksissa. Aleksia ja Vappua yhdistää kiinnostus kulttuuripolitiikkaan laaja-alaisena tutkimuksen, hallinnon ja yhteiskuntapolitiikan alana. He haluavat kehittää vuosikirjaa keskeisenä foorumina tutkimuksen, kulttuurihallinnon ja kulttuuripoliittisen keskustelun välisille yhteyksille, avauksille ja painoarvon lisäämiselle.
Jaettu päätoimittajuus sopii Aleksille ja Vapulle luontevasti. Heillä on molemmilla pitkä kokemus sekä tutkimuksesta että julkaisutyöstä. Vappu toimii Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen erikoistutkijana ja on ollut pitkään mukana vuosikirjaa ylläpitävän Kulttuuripolitiikan tutkimuksen seuran toiminnassa. Päätoimittajana hän aloitti heinäkuussa 2023. Myös Aleksi on aiemmin toiminut sekä seurassa että vuosikirjan toimituskunnassa. Lisäksi hän on ollut pitkään muun muassa Tutkijaliiton sekä Tiede & edistys -lehden toiminnassa mukana. Tällä hetkellä Aleksi työskentelee Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfossa arkkitehtuuri- ja kulttuuripolitiikan asiantuntijana.
Päätoimittajina Vappu ja Aleksi haluavat nostaa esiin Kulttuuripolitiikan tutkimuksen vuosikirjan painoarvoa ja merkitystä suomalaisen kulttuuripolitiikan tutkimuksen keskustelualustana ja vaikuttamiskanavana. Päätoimittajat haluavat lisätä vuosikirjan tunnettuutta eri alojen tutkijoiden ja muiden toimijoiden parissa sekä vahvistaa sen kulttuuripoliittista vaikutusta.
”Keskustelu kulttuurin yhteiskunnallisesta merkityksestä on yhä aktiivisempaa. Pidän tärkeänä, että voimme koota yhteen kulttuuripolitiikan monialaista tutkimusta sekä tarjota alustan moniääniselle keskustelulle kulttuuripolitiikasta ja sen tutkimuksen merkityksestä Suomessa.”, Vappu korostaa.
”Monitieteellinen kulttuuripolitiikan tutkimus on välttämätöntä, jotta ajankohtaiset kulttuuripoliittiset ilmiöt ja keskustelut onnistutaan asettamaan laajempaan yhteiskunnalliseen ja historialliseen kontekstiin. Odotan innolla käsikirjoituksia kulttuuripolitiikan eri aihealueista ja kannustan moniäänisiin pohdintoihin siitä, mihin suuntaan kulttuuripolitiikka on Suomessa menossa”, Aleksi kiteyttää.
Päätoimittajat muistuttavat, että Kulttuuripolitiikan tutkimuksen vuosikirja on JUFO 1 -tason lehti, joka on avoimesti saatavilla verkossa. Lehti toivottaa tervetulleeksi kaikenlaiset kulttuuripoliittisen näkökulman laajastikin sisältävät artikkeliehdotukset. Vertaisarvioitujen tutkimusartikkeleiden lisäksi lehdessä julkaistaan katsauksia, lektioita, kolumneja, sekä kirja-arvioita. Lehdessä voi julkaista niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksikin.
Lue lisää ja lähetä artikkeliehdotuksesi: https://journal.fi/kultpol/about/submissions