Ehdota esitelmää Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päiville
X valtakunnalliset Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivät järjestetään 18.–19. huhtikuuta 2024 Helsingissä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Töölön kampuksella. Päivien teemana on kulttuuripolitiikan tulevaisuudet. Esitelmäkutsun ehdotusaikaa on jatkettu 22.1.2024 asti!
Yhteiskunnallinen toimintaympäristö on jatkuvassa muutoksessa, jossa myös kulttuuripolitiikan tulee pysyä mukana. Laajat yhteiskunnalliset ilmiöt ja muutosvoimat kuten luonnon kantokykyyn ja väestön hyvinvointiin liittyvät kysymykset, teknologinen kehitys, talouden perustan rakoileminen ja demokratian rapautuminen1 vaativat huomiota kaikilla politiikka-alueilla. Laajojen yhteiskunnallisten kehityskulkujen rinnalla kulttuurin kentän sisäiset ilmiöt vaikuttavat kulttuuritoimintaan ja sen edellytyksiin, esimerkiksi siihen, millaisia rooleja ja tavoitteita kulttuurille ja taiteelle yhteiskunnassa eri yhteyksissä asetetaan.
Tulevaisuuden kulttuuripolitiikan suuntaamiseksi tarvitaan mahdollisten tulevaisuuksien tarkastelua esimerkiksi ennakoimalla, suunnittelemalla, valmistautumalla, aikomalla ja toivomalla. Tutkimuksella on keskeinen rooli kulttuuripolitiikan tavoitteiden ja toimien tarkastelussa ja arvioinnissa.
Päivien teemaan voi työryhmissä ja esityksissä tarttua monista näkökulmista. Mahdollisia tarkastelunäkökulmia työryhmille ja esityksille ovat:
- Millaiset kehityskulut vaikuttavat kulttuuripolitiikkaan, kulttuuritoimintaan ja taiteen tekemiseen tulevaisuudessa?
- Miten erilaiset ohjausdokumentit ja asiakirjat vaikuttavat kulttuuripolitiikan tulevaisuuskäsityksiin ja todellisuuteen? Millaista tulevaisuutta kulttuuripolitiikan kautta tehdään?
- Millaista kulttuuripolitiikkaa tarvitaan kulttuurialojen toimintaedellytysten varmistamiseksi tulevaisuudessa? Miten eri taiteenaloilla tapahtuvat muutokset heijastuvat kulttuuripolitiikassa?
- Miten kulttuurisuunnittelun rooli näyttäytyy paikallistason (kulttuuri)politiikassa eri alueilla ja kaupungeissa?
- Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus tulevaisuuden kulttuuripolitiikassa
- Yhteiskuntaluokkien merkitys tulevaisuuden kulttuuripolitiikassa
- Tulevaisuuden kulttuuripolitiikka ja kestävä kehitys.
- Tulevaisuuden kulttuuripolitiikka ja teknologinen kehitys.
- Kulttuurituen perustelut tulevaisuuden kulttuuripolitiikassa.
Tervetulleita ovat myös sellaiset esitykset, joissa kulttuuripolitiikkaa tarkastellaan muista kuin edellä mainituista näkökulmista.
Ehdotukset esityksiksi
Esitelmäehdotukset pyydetään lähettämään 22.1.2024 mennessä osoitteeseen: kulttuuripolitiikan.t.seura@gmail.com.
Esitystä koskevan ehdotuksen pituus on 250–300 sanaa ja siitä tulee ilmetä esityksen otsikko, aihe sekä esityksen pitäjän yhteystiedot. Esitysten kieli voi olla suomi, ruotsi tai englanti. Kerro esitelmäehdotuksessasi, millä kielellä pidät esityksen.
Seminaarin järjestelytoimikunta muodostaa esitelmäehdotuksista temaattisia työryhmiä.
Esittäjiä kannustetaan muokkaamaan esityksensä artikkeliksi ja tarjoamaan käsikirjoitusta julkaistavaksi Kulttuuripolitiikan tutkimuksen vuosikirjaan.
Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivät tarjoavat monialaisen ja -tieteisen kohtaamispaikan kulttuuripolitiikan ilmiöistä kiinnostuneille. Vuoden 2024 päiviä järjestää Kulttuuripolitiikan tutkimuksen seura yhteistyössä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Arts Management, Society and Creative Entrepreneurship -koulutusohjelman kanssa.
Tiedustelut
kulttuuripolitiikan.t.seura@gmail.com
Lisätietoja
Kulttuuripolitiikan tutkimuksen seura
Kulttuuripolitiikan tutkimuksen vuosikirja (siirryt Journal-sivustolle)