Kulttuuripolitiikan gradupalkinto jaettiin eilen Jyväskylässä. Gradupalkinnon sai Athanasía Maria Aarniosuo (Aalto-yliopisto) gradustaan Recollections: Heterotopias of nostalgia. Kunniamaininta myönnettiin Sauli Okkerille (Jyväskylän yliopisto) gradusta Metsäbileet heterotopiana: omaehtoisen tilan merkitykset alakulttuuriyhteisölle.
Palkinnon saajan valitsi gradupalkintoraati, johon kuuluivat Pauli Rautiainen (pj, Itä-Suomen yliopisto), Toni-Matti Karjalainen (Sibelius-Akatemia/Taideyliopisto) ja Taija Roiha (mm. Nuori Voima).
Kuvassa kunniamaininnan saaja Sauli Okker ja palkintoraadin jäsen Toni-Matti Karjalainen palkinnonjakotilaisuudessa 24.11.2023. Athanasía Maria Aarniosuo ei valitettavasti päässyt paikan päälle tilaisuuteen.
Palkintoperusteet
Athanasía Maria Aarniosuo
Master’s Programme in Visual Cultures, Curating and Contemporary Art, Aalto-yliopisto
Recollections: Heterotopias of nostalgia
Aarniosuon tutkimus tarkastelee nostalgiaa hyödyntäen analyyttisenä työkaluna Foucaultin heterotopian käsitettä. Tutkimus on oivaltava ja sisällöltään rikas tieteellinen osa opinnäytetyökokonaisuutta, johon kuuluu myös ansiokas ja tieteelliseen osaan hyvin nivoutuva taiteellinen osa. Tieteellinen osa on jo yksin hyvin vaikuttava ja uniikki kirjoitelma, jossa Aarniosuo käsittelee taidokkaasti nostalgiaan liittyviä teemoja akateemisesti poikkeuksellisen korkeatasoisesti argumentoiden. Esseistinen kerronta on polveilevaa ja siinä poreilee pintaan valtaisa määrä tietoa. Ihailtavan elävä kirjoitustyyli antaa argumentaatiolle värikkään ilmeen samalla, kun se pitää kerronnan taidokkaasti kasassa. Aarniosuon tutkimus pitää alusta loppuun saakka lukijan otteessaan ruokkien vielä lukijan omaa mielikuvitusta. Kaikkiaan kyseessä on erittäin mielenkiintoinen, kunnianhimoinen ja korkealaatuinen tutkielma, joka edustaa humanistista tutkimusta parhaimmillaan.
Kunniamaininta: Sauli Okker
Yhteiskuntapolitiikka, Jyväskylän yliopisto
Metsäbileet heterotopiana: omaehtoisen tilan merkitykset alakulttuuriyhteisölle
Sauli Okker tarkastelee metsäbileitä alakulttuuriyhteisön muodostumisen tilana hyödyntäen analyyttisenä työkaluna Foucaultin heterotopian käsitettä. Tutkimus on tarkka ja huolellinen analyysi kohteenaan olevasta yhteiskunnallisesta ilmiöstä, joka ei ole yhteiskuntapoliittisen analyysin tavanomaisin kohde. Tutkimuksessa kuvataan ansiokkaasti edm-, rave- musiikkikulttuureja, dokumentoidaan niihin kytkeytyviä tapahtumia ja sidotaan tämä alakulttuuritutkimuksen käsitteistöön. Tutkielmassa käsitellään perustellusti ja sujuvasti Foucaultin heterotopian käsitettä, joka ei ole helpoimmin sovellettavia yhteiskuntapoliittisen analyysin käsitteitä. Okker onnistuu kuitenkin oivaltavasti rakentamaan siihen nojaavan tutkielman empiirisen osion siten, että hänen analyysinsä on teorian valossa vakuuttava ja syvällinen.